Info‎ > ‎

For nybegynneren

For å fortelle litt kort om klubben, så bedriver medlemmer av denne skyting hovedsakelig med pistol og revolver innenfor skyteprogrammer administrert av Norges Skytterforbund og Norsk Svartkruttunion. Takhøyden i klubben er vel hva en kan kalle rimelig høy, så om du er en mosjonsskytter som liker å skyte for å ha det gøy og være med på et og annet stevne eller om du er en person som tar sikte på å nå høyt på resultatlistene, så finnes det ganske sikkert en plass hos oss.
 
Som helt fersk innenfor pistolskyting, har en ikke mulighet å eie våpen selv. Så om en har lyst å skyte må en da skyte med ett av klubbens våpen eller låne av en bekjent på banen under tilsyn. Og så, når en har fullført det første halve året og sikkerhetskurset, kommer gjerne tiden der en har lyst å kjøpe eget våpen selv om det fortsatt er mulig å benytte klubbens våpen. Da kommer gjerne spørsmålet om hva en skal velge... Her finnes det egentlig ikke noe fasitsvar, men det flere av klubbens medlemmer kan gjøre er å gi gode råd om hvilke en kan velge og hvilke våpen en absolutt bør styre unna. Til syvende og slutt er det bare den som skal bruke våpenet som vet hvilket som passer best i sin egen hånd og hva en skyter bra med, så benytt muligheten til å kikke litt på hva andre skyter med og spør gjerne om å få prøve det.
 
Da gjenstår det i denne omgang bare å ønske velkommen, så håper vi at vi ser deg på banen snart.


Oversikt over de mest brukte kalibre/våpentyper i feltprogrammene:

Gren

Våpentype

Oftest brukte kalibre

Aktuelle våpentyper

Finfelt

Pistol eller revolver

.22 LR

Konkurransepistoler som:
Walther GSP og SSP, Pardini, Feinwerkbau AW93, Hämmerli og liknende.
Ruger MK 1, 2 og 3

Grovfelt

Pistol eller revolver

.32 S&W, 9x19 mm, .38 spesial

Konkurransepistoler som:
Walther GSP og SSP, Pardini, Hämmerli og liknende.
Revolvere:
S&W: mod 10, 14, 19, 586 og 686
Ruger GP100
Pistoler:
1911-kloner, Glock 17, Pardini GT9

Revolverfelt

Revolver

.38 spesial

S&W: mod 10, 14, 19, 586 og 686
Ruger GP100
Manhurin revolvere

Militærfelt

Pistol

9x19 mm, .40 S&W, .45 ACP

1911-kloner
Glock 17, 22 og 21
Pardini GT9 og GT45
Sig Sauer

Spesialpistol

Pistol

.22 LR, .32 acp, 9x19 mm, 40 S&W, .45 ACP

Walther PP, PPK (med kloner) og P22
Glock 26, 27 og 36 samt 19 og 23 med modifisert magasin.
Hämmerli

Spesialrevolver

Revolver

.32 S&W, .38 Spesial

S&W: mod 60 og ombygde 10, 14, 17, 19, 586 og 686
Ruger SP101

Magnum 1

Pistol eller revolver

.357 magnum, 10 mm Auto

S&W: mod 586 og 686
Ruger GP100
Glock 20
1911 kloner i 10mm auto

Magnum 2

Pistol eller revolver

.44 magnum

S&W: mod 29 og 629
Ruger Super Redhawk, Redhawk og Super Blackhawk

Listen over er langt fra komplett, og er kun ment som en liten veiledning. Kom gjerne med forslag til endringer eller tilføyelser.

Nybegynneren og rekyl

Mange som tester ut pistolskyting, starter nettopp fordi de liker høge smell og ulike våpen. Men som helt fersk pistolskytter er det også normalt å engste seg litt for hvor høye smell og hvor mye rekyl en kan forvente seg av ulik type ammunisjon. Det er derimot vanskelig å beskrive hvordan de ulike kalibrene føles rent rekylmessig. Det avhenger for eksempel av hvilken type våpen en bruker, vekt på våpenet og hva slags grep du har på våpenet. Ikke vær redd for å spørre de mer erfarne skytterne i klubben, hvis det er noe du lurer på i forhold til dette. Det er viktig at du føler deg trygg når du skal prøve nye kalibre.
En grovkategorisering av kalibrene er som følger (fra lettest til mer voldsomt): .22 LR - .32 acp - .380 acp - .32 S&W - .38 spesial - 9mm - .40 S&W - .45 acp - 10 mm Auto - .357 magnum - .44 magnum.
Det vanligste for nybegynneren er derfor å starte med .22 LR og .38 spesial (i klassene finfelt og revolverfelt), og gjerne en .32 S&W i grov. 

Utstyr og kostnader

Her finnes det dessverre ikke noe fasitsvar, men en viss pekepinn kan vi kanskje gi.
Viktigste av alt på en skytebane, er sikkerheten, og her kommer øre- og øyebeskyttelse inn. Hørselvern/øreklokker får en kjøpt for alt fra ca. 200,- for enkle basismodeller og godt forbi tusenlappen for litt mer fancy ørebeskyttelse med elektronikk (går på batterier, og det fine med de er at de slipper gjennom lave lyder så lenge en har strøm og stenger ute høye lyder som for eksempel smell fra skyting).
Vernebriller er også en stor fordel, en må ikke nødvendigvis ha dette men enkelte baner kan kreve at det benyttes (for eksempel Viken Skytebane - pistolbanen). Uansett kan det være en god fordel med briller. Briller får en for alt fra de billigste typene til 29,90 og oppover. Vurder gjerne spesielle skytebriller med fargete glass, disse koster fra ca. 200,- og oppover.
 
Ammunisjon: Det billigste å skyte er utvilsomt .22 lr, prislappen pr. skudd ligger på 50 øre og oppover.
Om en går for større kaliber kan en regne med priser pr. skudd i butikk fra ca 2-3 kr smellen for 9mm, 4-6 kr smellen for .40 S&W og .45 ACP, 5-10 kr smellen for .44 magnum! Om en skyter større kaliber enn .22 lr, kan det være store penger å spare om en lader selv. Selvladet ammunisjon koster mellom 1 og 3 kroner smellen nesten uavhengig av kaliber innenfor de vanlige sortene om en har hylsa i fra før. Selve utstyret for lading ligger normalt på ca 2000,- for et nytt nybegynnersett og oppover godt forbi 10.000-kronersklassen for det heftigste utstyret.
 
Våpenskap: Våpenskap er påbudt når en eier våpen selv, disse kommer i nær sagt alle størrelser og fasonger. Prislapp fra ca. 3000,- og oppover.
 
Våpen: Her er det utvilsomt masse å velge i, og prisene varierer veldig mellom forskjellige merker/våpentyper/kaliber og hvor i landet de selges. Det eneste som er sikkert er at det ikke er noen øvre grense ;)
Et par veldig røffe anslag følger nedenfor:
 
Nytt:
1911 - kloner: fra ca 8000,- og langt oppover for en i kaliber .45 ACP, som oftest noe dyrere for varianter i 9mm og .40 S&W.
Glock: ca. 6500,- for basismodeller
Pardini GT9/GT45: ca 15000,-
CZ 75: ca 8000,-
S&W revolvere: ca 8000,-
I tillegg til nyprisen kan en også regne med en kostnad på litt fintuning av våpenet om en vil forbedre avtrekk og kanskje også siktemidler.
 
Bruktvåpen:
Her er det absolutt å anbefale at en rådfører seg med noen som har litt peiling om en er litt usikker selv. Noen våpen er kjent for "å tåle omtrent alt", og kan for det meste være sikre kjøp om de er i original stand. Andre bruktvåpen kan det være verdt å betale litt ekstra for hvis de har fått en liten tuning eller oppgradering.

Hvilket våpen passer best for meg?
Så, når dagen kommer, hvilket våpen skal jeg kjøpe? Hvilket passer best for meg?

Svaret på disse spørsmålene er ikke lett, en kan se det på omtrent samme måte som valg av livsledsager; en vet ikke sikkert før en har blitt godt kjent med vedkommende. Heldigvis så kan en i pistolenes verden spørre naboen om å få prøve uten å risikere en saftig karamell i fjeset.
Ovenfor er det beskrevet en del våpentyper som alle kan være lure kjøp, og det finnes også flere.

Om en tar utgangspunkt i våpen som er anbefalt som trygge kjøp, bør en legge merke til følgende når en tester dem ut:
- hvordan er det å holde i? behagelig, rett størrelse på grepet, tyngde og balanse.
- Faller siktene lett på plass? Om en må anstrenge seg for å få siktene på linje, er det lite trolig at våpenet passer.
- Er rekylen ubehagelig? En skyter ikke mange skudd med noe som gjør vondt…
- Treffer jeg skiva uten å anstrenge meg hardt for hvert skudd?

Andre faktorer en også kan ta med i betraktning er:
- Andrehåndsverdi. Om jeg bytter smak, eller finner noe bedre, er det lett å bli kvitt det gamle og få en OK pris for det?
- Utbedringsmuligheter. Er våpenet lett/billig å tune/forbedre?
- Reservedeler.  Om ting ryker, er det greit å få det opp å gå igjen kjapt.
 
Undersider (1): Glock
Comments